Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pět ironmanů v pěti dnech v havajském vedru. EPIC5 poprvé s českou účastí

Pět ironmanů v pěti dnech v havajském vedru. EPIC5 poprvé s českou účastí
foto: EPIC5

Mirek Píštěk | 09.04.2017 | přečteno: 6261×

Co se stane, když spojíte Ironmana a pět Havajských ostrovů dohromady? Vznikne vám EPIC5, pět Ironmanů v pěti dnech na pěti ostrovech. To je nálož, kterou si na květen naplánoval i český závodník Michal Šubrt z moravsko-slezských Oder. Sportovec, který se začal pořádně hýbat až po čtyřicítce, si pro přípravu na letošní ročník extrémního závodu jednotlivců najal i českou triatlonovou hvězdu č.1 Petra Vabrouška.

Na začátku dvacátého století vznikla ve Francii myšlenka spojit tři oblíbené sportovní disciplíny do jedné jediné, tedy plavání, běh a cyklistiku. Nápad to nebyl špatný, ale začala se řešit otázka, zda nejzdatnější sportovci jsou plavci, běžci nebo cyklisté. Ta se měla zodpovědět roku 1978 na Havaji. Duchovní otec této akce, John Collins, prohlásil, že králem sportovců se stane ten, kdo nejrychleji dokáže na jeden zátah uplavat 3,86 km, odjet na kole 180,25 km a uběhnout maraton, tedy 42,2 km.

A nemělo skončit u toho! V roce 2010 se na stejných ostrovech jel na popud špičkových světových ultravytrvalců Jasona Lestera a Richa Rolla první ročník EPIC5, kdy se do pouhých pěti dnů naskládá pět ironmanů najednou…

„EPIC5, jak tento podnik Jason nazval, je víc než pouhý závod. Spíš jde o bezprecedentní šílenost, vysloveně hloupé a na ostří nože se pohybující dobrodružství,“ nebere si při popisu akce, jež Michala Šubrta čeká, servítky Lesterův parťák Roll v knize Hledání ultra. Ta vyšla v roce 2013 i v českém překladu.

Název této akce je odvozen od anglického slova „epic“ (epický, impozantní). Dosáhnout cíle je snem nejednoho z nejtvrdších světových ultratriatlonistů. Jak uvádí samotní autoři této výzvy, EPIC5 je jedinečná atletická výprava a životní triatlonové dobrodružství. „Bolest je jen přeludem,“ zní jeden z jejích sloganů.

Po sedmi letech se ji pokusí zdolat první Čech, Michal Šubrt. A jeho příběh je také neméně zajímavý! Do svých čtyřiceti let se považoval za nesportovce, pak ale přišla změna. Obrat ke zdravému životnímu stylu, seznámení se sportem a triatlonem. Mezi jeho úspěchy patří například 1. místo v Oravaman Extreme Tour a v Extrémním horském triatlonu Jánošík na Ironmanských distancích, nebo 3. místo v 24hodinovém horském běhu v Jeseníkách.

„Atletem se stal až v roce 2012, kdy dokončil svůj první půlmaraton. Pak přidal maraton a dokonce i Ironmana. Pokračoval v každodenním tréninku a srazil čas na Ironmanu pod deset hodin. Je příkladem pro všechny, že nikdy není pozdě na změnu životního stylu,“ říkají o Michalovi pořadatelé Epic5.

A jak vypadá Michalova příprava na takový extrém? „Mám za sebou devět tréninkových dnů soustředění na Gran Canaria. Pro mě jsou zásadní pro vyladění hlavy, jídla, tempa a odzkoušení dlouhodobé zátěže v únavě. Plán trenéra jsem zvládl a odnáším si spousty nových poznatků jednak o svém těle, jednak o stravě a regeneraci. V číslech jsem absolvoval 28 km plavání, 1 170 km na kole s nastoupanými téměř 16 000 metry a 244 km běhu v sedmi dnech za celkem 75 hodin,“ říká a dodává hrdě: „Za sebe musím říct super. Teď chvíle odpočinku a jdeme dál, EPIC5 je za dveřmi.“

Koncem ledna se Michal v rámci přípravy zúčastnil i horského závodu adidas 24 hodin na Lysé hoře. V průběhu 24 hodin se mu podařilo zdolat celkem 11 okruhů, což znamenalo urazit vzdálenost 126 km a nastoupat 9 235 výškových me­trů.

Soustředění a příprava tohoto typu je rozumnou cestou, jak se alespoň částečně připravit. Součástí Michalova týmu je také fyzioterapeutka Věrka Bláhová. Její role je klíčová, jelikož se stará o regeneraci. Součástí týmu je i neurochirurg a sportovní lékař Petr Čech.

Pokud pomineme fyzickou náročnost, v potaz se musí vzít i stránka finanční, technické zajištění, plánování cesty a komunikace s pořadatelem. To má v Michalově týmu nestarosti Markéta Arazimová. Startovné, letenky, ubytování, pronájem auta a další výdaje budou stát 385 530 Kč… Michalův tým spoléhá na podporu svých přátel, známých a ostatních sportovních fanoušků. Jak sám říká: „Musíte triatlon a Ironmana milovat, bez investic a odříkání nejsou výsledky.“

První den závodu, který se koná dvakrát do roka, je na programu 5. května. Kromě Michala bude na startu už jen devět dalších účastníků! Více se o českém týmu dozvíte na stránce www.epic5.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 09.04.2017 22:23:29

Co se stane, když spojíte Ironmana a pět Havajských ostrovů dohromady? Vznikne vám EPIC5, pět Ironmanů v pěti dnech na pěti ostrovech. To je nálož, kterou si na květen naložil i český závodník Michal Šubrt z moravsko-slezských Oder. Sportovec, který se začal pořádně hýbat až po čtyřicítce, si pro přípravu na letošní ročník extrémního závodu jednotlivců najal i českou triatlonovou hvězdu č.1 Petra Vabrouška.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.