Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ironman od března změnil a upřesnil řadu svých pravidel

Ironman od března změnil a upřesnil řadu svých pravidel
foto: Ironman

Lucie Goikoetxea | 09.03.2017 | přečteno: 4804×

Před pár týdny byly oficiálně oznámeny změny v pravidlech závodů pod hlavičkou Ironman. Namátkou jmenujme povolení diskových brzd, limitované užití mobilů či minutové tresty za žluté karty.

Žlutá karta znamená minutový trest. Na rozdíl od předešlé verze, kdy byli závodníci po ukázání žluté karty nuceni pouze zastavit v penalty boxu a zapsat se, jsou nyní penalizováni jednou minutou; na cyklistické části v penalty boxu, na běžecké musí zůstat stát minutu přímo na trati. Rozhodčí tak reagovali na fakt, že při zápisu v penalty boxu záleželo na tom, kolik je tam zrovna hříšníků a jak rychle je dobrovolníci zvládají, takže výše trestu byla velice variabilní. Tímto opatřením se sjednotila pro všechny.

Komunikační přístroje jsou povoleny. Tato změna je reakcí na vyvíjející se technologie a týká se hlavně mobilních telefonů. Než se ale začnete radovat, tak vězte, že na Twitter nebo Facebook můžete rozhodně zapomenout – pravidlo je kvůli bezpečnosti účastníků omezeno a závodníci, kteří budou přístroje používat rozptylujícím či rušivým způsobem (např. telefonování, přehrávání hudby, používání sociálních médií, fotografování nebo používání telefonu jako cyklopočítače), budou diskvalifikováni.

Zip skoro až nahoru. Pravidlo o zákazu obnažené horní části těla stále platí, bylo ale po vzoru standardu ITU (International Triathlon Union) upřesněno – kombinézy se zipem vepředu nesmí být rozepnuty pod úroveň spodního konce hrudní kosti. Porušení tohoto pravidla znamená diskvalifikaci.

Zrakově postižení si mohou vybrat. Až do letošního roku byli zrakově hendikepovaní sportovci závodící v divizi Physically Challenged omezeni výběrem vodiče stejného pohlaví. Nové pravidlo reaguje na skutečnost, že nalézt vodiče, který by byl do páru perfektní jak fyzickou výkoností, tak osobnostně, je těžké i bez vnějších limitujících faktorů, a umožňuje tedy nyní hendikepovaným sportovcům zalovit ve vodách obou pohlaví.

Diskové brzdy povoleny. Od letošního roku jsou globálně povoleny diskové brzdy na kolech na všech závodech pod hlavičkou Ironman a Ironman 70.3.

Jako bonus budou ironmanští rozhodčí ve spolupráci s ITU namátkově kontrolovat tzv. technologické podvody, tj. přítomnost motorků v kolech.

Nová pravidla vstoupila v platnost 1.3.2017 v Evropě, Africe a Severní i Jižní Americe. Vzhledem k tomu, že v Asii a Oceánii závodní sezóna již začala, budou se nová pravidla zavádět průběžně závod od závodu až do července 2017.

Více informací o nových pravidlech můžete najít na www.ironman.com.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

LemonaidLucy žena 09.03.2017 12:38:25

Před pár týdny byly oficiálně oznámeny změny v pravidlech závodů pod hlavičkou Ironman. Namátkou jmenujme povolení diskových brzd, limitované užití mobilů či minutové tresty za žluté karty.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.