Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Extrémní "železňák" podle legendárního Norsemana startuje tuto neděli

Extrémní "železňák" podle legendárního Norsemana startuje tuto neděli
foto: Winterman

Petr Kostovič | 17.09.2015 | přečteno: 4943×

Patnáctka triatlonistů se vrhne v neděli do Labe, aby se vydala na dlouhou trasu nejnáročnějšího českého ironmana. Závod Malevil Winterman Xtreme Triathlon startuje v jednom z nejnižších bodů České republiky, cíl maratonu je po závěrečném 14kilometrovém stoupání na vrcholu Ještědu, v nadmořské výšce 1 012 metrů. Výzva pro nejodvážnější z odvážných.

Čtete-li tento text u kávy v teple obývacího pokoje, představte si sebe sama, jak v neděli ve tři ráno předáváte kolo do depa a v pět ráno skáčete z paluby říční lodi do 13 °C chladného Labe, abyste zdolali prvních 3,8 kilometru. Ve 180 km dlouhé cyklistické části se poperete s 4 500 metry převýšení. Stále nahoru a dolů na trase z Děčína oblastí Labských pískovců, Českého Švýcarska a Lužických hor do golfového resortu Malevil.

Rovinku tu těžko najdete. Vyhlídková trasa, píše se trochu sarkasticky na webu závodu. Pak na vás čeká bonbónek v podobě maratonu, při němž z Malevilu proběhnete k úpatí Ještědu a zakončíte jej 14kilometrovým stoupáním na vrchol Ještědu.

„Co se týká náročnosti, bude závod náročností jednoznačně na prvním místě mezi českými dlouhými triatlony. Někdy v budoucnu bych rád vyrazil i na Norsemana, myslím, že to toto bude dobrá příprava,“ hodnotí obtížnost závodu fenomén českého dlouhého triatlonu Petr Vabroušek, který ve startovní listině také nechybí.

Závod nezapírá inspiraci norským Norsemanem a potvrzuje to i silný příběh zakladatele a ředitele závodu, 45letého Vladimíra Peška. „Před dvěma lety jsem od své ženy, úspěšné Ironman finisherky, dostal k narozeninám slot na Norsemana, což je jeden z nejextrémnějších triatlonů na světě. Nic tak fyzicky a psychicky náročného a zároveň tak návykového jsem předtím nepoznal. Závod byl extrémně náročný a tvrdý – alespoň jsem si to do té doby myslel,“ uvádí na webových stránkách závodu.

Během norského závodu jej držela podpora týmu a tehdy těhotné manželky. Tři měsíce poté se narodila dcera, bohužel s vážnou srdeční vadou. Následovalo těžké životní období, náročnější než zdolání jakékoli sportovní mety.

„Po jedenácti měsících podstoupila dcerka těžkou šestihodinovou operaci srdíčka. Naštěstí je silná a velký bojovník a po pěti měsících strávených v nemocnici se rychle zotavila. Celé toto období bylo to nejtěžší, co jsem v životě zažil. Často jsem se v těžkých chvílích vracel k extrémnímu triatlonu. Tyto zážitky a vzpomínky mi pomáhaly překonávat nekonečné dny a noci prázdnoty a nejistoty. Nyní se vše obrátilo k lepšímu,“ říká Pešek.

I proto věnuje vítěz chystaného triatlonu na severu Čech prize money na dobročinné účely, Dětskému kardiocentru 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnici v Motole. Bude to česká jednička dlouhých triatlonů Petr Vabroušek? Nebo Rakušan Strasser?

„Při účasti Michaela Strassera, vítěze Austria Extreme Triathlonu v Dolomitech, bude souboj o vítězství velmi otevřený a zajímavý. Těším se na to. Jsem moc rád, že veškeré prize money půjdou na dětské kardiocentrum do Motola. A budu moc rád, když je takto budu moci věnovat já,“ říká Vabroušek.

Vše velké začíná pozvolna. Kdo zná historii vzniku havajského „železňáka“, ví o čem je řeč. Není divu, že ve startovní listině prvního ročníku figuruje „jen“ patnáctka odvážlivých. Vedle Petra Vabrouška, Rakušana Michaela Strassera či Slováka Michala Dragana a dalších borců patří obdiv za odvahu poprat se s tratí náročnou klimatickými podmínkami, délkou i profilem i jediné ženě ve startovním poli – severočeské kondiční triatlonistce Aleně Vrátné.

Borci mají za sebou předzávodní plavecký trénink. „Ve vodě bude nejtepleji,“ okomentoval jej na dálku a svůj komentář doplnil smajlíkem Vabroušek. Sám si plavecký trénink naordinoval v Brněnské přehradě jako regeneraci po běžeckém závodě Vokolo Príglu.

V neděli 18. října držte palce, aby na vrcholu Ještědu mohli radostí z dokončení zvednout ruce nad hlavu všichni startující. „Your body drives yout to the line but only your mind makes you cross it.“ „Tvoje tělo tě vede k tvým limitům ale tvá mysl tě přiměje je překonat,“ zní motto závodu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 16.10.2015 07:33:00

Patnáctka triatlonistů se vrhne v neděli do Labe, aby se vydala na dlouhou trasu nejnáročnějšího českého ironmana. Závod Malevil Winterman Xtreme Triathlon startuje v jednom z nejnižších bodů České republiky, cíl maratonu je po závěrečném 14kilometrovém stoupání na vrcholu Ještědu, v nadmořské výšce 1 012 metrů. Výzva pro nejodvážnější z odvážných.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.