Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Kam na první triatlon

ZAČÁTEČNÍCI: Kam na první triatlon
foto: archív triatlony.com

Petr Kostovič | 03.04.2014 | přečteno: 13801×

Láká vás sport spojující tři náročné disciplíny? Pokud ano, jistě budete chtít uplavané, zaběhnuté a na kole absolvované kilometry zúročit v účasti na závodě. Připravili jsme pár tipů pro výběr toho prvního a doporučení, aby se závodní premiéra stala tím pravým odrazovým můstkem.

Vyberte si závod s kratšími distancemi. Mezi renomovanými triatlony hledejte vložené závody kategorie open či hobby. Jsou určeny kondičním triatlonistům. Naučíte se orientovat v závodním poli, vyzkoušíte si přechody mezi jednotlivými disciplínami. Zjistíte například, že otírat se ručníkem po plavecké části nemá příliš smysl. Ztratíte tím zbytečně drahocenné sekundy a stejně rychle oschnete při cyklistice díky proudícímu vzduchu. Nad několika ušetřenými sekundami můžete sice mávnout rukou, ale zkuste při pětikilometrovém běhu doběhnout soupeře, který je sice o něco pomalejším běžcem, ale depo zvládne o minutu rychleji než vy.

„Všechny naše triatlonové závody mají kategorii „hobby“, která je určena kondičním triatlonistům, říká Michal Polanecký z H-Triatlonu, který pořádá 20. července v Počernicích Pražský triatlon se zvládnutelnými distancemi 400 metrů plavání, 18 km kolo a 2 km běh v kategorii určené hobíkům. Nevyhovuje-li vám červencový termín, můžete se zúčastnit 29. června Terénního triatlonu nebo 2. srpna Houmrova triatlonu, u jehož zrodu byl i známý herec a bavič Petr Čtvrtníček.

Vložené závody pro hobíky najdete i u triatlonů prezentovaných na stránkách Českého triatlonového svazu. Například Hradecký terénní triatlon, který se koná 27. července a je součástí svazem zastřešované Czech Triathlon Series nabízí „Easy terénní triatlon pro každého“ s pro začátečníky zvládnutelnými distancemi 150 metrů plavání, 5 km na horském kole a 1,5 km terénního běhu.

Některé závody jsou zaměřeny vysloveně na hobíky. „Dělám to hlavně pro lidi z regionu, kteří mají chuť se hýbat,“ říká Ivan Málek, pořadatel severočeského Mosazného muže, triatlonu o distancích 0,3–12–3 km s každoroční účastí stovky triatlonistů. Mimochodem, letos 26. července uspořádá již 32. ročník, aniž by jedinkrát vynechal a jeho závod tak patří k nejstarším v republice.

Hobby kategorie nabízí i závody primárně určené specialistům na delší tratě, například srpnový poloviční Ironman Doksyman. Jeho další osud byl po loňském ročníku na vážkách, pořadatelé z E-triatlonu se již obtížně vypořádávali se zvýšeným zájmem o účast, nedávno se však na webu závodu objevila zpráva o tom, že letošní ročník se uskuteční. A chybět by neměl ani vložený závod pro hobíky.

Vyhněte se raději závodům určeným výkonnostním triatlonistům. U většiny z nich je vyžadováno, abyste vlastnili licenci triatlonového svazu opravňující ke startu. I kdybyste ji získali, start z první vlny v plavecké disciplíně by mohl být frustrující zkušeností. Máchající paže zkušených rychlých triatlonistů by vás mohly záhy po startu poslat hluboko mezi kapry a odradit tak od pokračování v dalších disciplínách. Pokud se naopak budete na startu držet zpátky, můžete se rázem octnout sami na vodní ploše a obrátkovou bójku tušit jen díky vodě zvířené elitními triatlonisty plavajícími daleko před vámi.

Vyzkoušejte si před prvním ostrým závodem svůj „single“ závodní triatlon v tréninku. Zkuste si jej ještě před sezonou sami nebo s tréninkovým parťákem. Na plavání ve volné přírodě je sice ještě chladno, můžete je však absolvovat ve vnitřním bazénu a pak spojit cyklistiku s během. Absolvováním takového triatlonu „na zkoušku“ si ověříte, že kombinaci tří disciplín v jednom dni zvládnete a až přijde den D, budete si více věřit. Zároveň si vyzkoušíte přechody mezi jednotlivými disciplínami. Objevíte například, že boty na cyklistiku máte mít po vyběhnutí z vody blíže k sobě než boty na běh a převodník s pastorkem nastaven tak, abyste zvládli plynulý rozjezd podle profilu startu cyklistické části triatlonu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 03.04.2014 10:02:24

Láká vás sport spojující tři náročné disciplíny? Pokud ano, jistě budete chtít uplavané, zaběhnuté a na kole absolvované kilometry zúročit v účasti na závodě. Připravili jsme pár tipů pro výběr toho prvního a doporučení, aby se závodní premiéra stala tím pravým odrazovým můstkem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.