Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak se připravit na první triatlon

ZAČÁTEČNÍCI: Jak se připravit na první triatlon
foto: Zdenek Krchák

Petr Vabroušek | 19.06.2015 | přečteno: 18679×

Ať už je vaše sportovní minulost jakákoli, nebo dokonce žádná, nedá se vyloučit, že vás zláká moderní sport, který je na vzestupu a který všechny, kteří ho kdy vyzkoušeli, baví natolik, že u něj obvykle zůstávají nadobro. Ať už je to pro tu skvělou atmosféru okolo nebo pro pestrost kterou nabízí, je to sport silně návykový.

Zatímco atletický desetiboj nebo biatlon se střelbou na lyžích si asi jen tak nevyzkoušíte, nabízí tento multisport kombinaci těch nejběžnějších pohybů, jaké lidstvo zná a provozuje (mimo sex, ale ten si můžete dobrovolně přidat!). Současně ta kombinace budí nezasloužené obavy z náročnosti jejího zvládnutí. Jak tedy na svůj první triatlon?

V první řadě si udělejte inventuru svých sportovních dovedností. Nemusíte být zrovna zkušený plavec, cyklista či běžec. Já jsem si svůj první triatlon vyzkoušel v 16 letech coby veslař a hrubá síla, kterou jsem tehdy oplýval mne donesla až do cíle bez větších komplikací, byť jsem plaval kraula s prsovýma nohama, jel na kole s podhuštěnými pneumatikami a místo běhu praktikoval dvouticísskok…

Pokud vám některá z disciplín nedělá problém, budete se v přípravě na triatlon věnovat především těm zbývajícím dvěma. Pokud jsou všechny nové, budete je v tréninku postupně střídat, což přinese vašemu dosavadnímu sportovnímu snažení novou a vítanou pestrost. Sami budete překvapeni, jak pozitivně se fyzička získaná v jedné disciplíně projeví i v těch dvou zbývajících.

Dalším krokem bude inventura vybavení. Možná vás to překvapí, ale většinu vybavení nezbytného pro úspěšné (pohodové) zvládnutí prvního triatlonu většina z vás už vlastní. Stačí plavky – prsa zvládnete i bez brýlí, kolo – doslova libovolné, přilba – rovněž libovolná, ale certifikovaná a tričko a tenisky. I s touto minimální výbavou svůj první sprint triatlon můžete zvládnout.

Pokud si začnete klást výkonnostní cíle, nebo chcete zapadnout mezi našlapané borce, začnou nároky samozřejmě exponenciálně růst a dostanete s k delšímu seznamu propriet: sporttester s GPS a měřičem tepové frekvence, neopren, plavecké brýle a čepice, triatlonová kombinéza, kompresní lýtkové návleky, cyklistické tretry, závodní kolo (či přímo triatlonový speciál), aerodynamická přilba, sluneční brýle, závodní maratonky, kšilt, přehazovačka na číslo, neoprenový pásek na čip,…

Pro začátek ale postačí, když v tréninku párkrát protočíte všechny disciplíny a dáte svůj první triatlon s tím, co máte. Po něm už budete mít větší představu o tom, co vám při závodě proti soupeřům nejvíce chybělo…

Novou disciplínou pro všechny budou přechody neboli depa. Jejich specifický trénink není před prvním triatlonem vůbec nutný, ale pomůže vám v pohodě zvládnout nezbytnou změnu pohybového stereotypu a vaše pocity při závodě samotném pak budou o hodně příjemnější. Nejde jen o změnu pohybu jako takového, ale i o těch pár nezbytných úkonů, které v depu každého čekají.

Pokud si je párkrát vyzkoušíte nanečisto, ušetříte si pak při závodě hodně zmatků a nervozity. Úplně nejlepší je požádat přítele či partnera, aby vám někde u koupaliště nebo rybníku v rámci opalovací kůry pohlídal kolo a běžecké věci a vy jste si to mohli 1–3× vyzkoušet sami v klidu v pohodovém tempu nanečisto. V dalším odstavci bude průvodce závodem, který můžete využít i ve vlastním tréninkovém počínání nanečisto.

Nejdříve předstartovní příprava. Sem spadá obhlédnutí trati. Koná-li se závod ve vašem okolí, trénujte na něj přímo na jeho tratích – v závodě se budete cítit jako doma! Nikdy nevynechávejte rozpravu před startem – dozvíte se, kudy poplavete, pojedete a poběžíte, kolik bude jednotlivých okruhů, kde se sesedá a nasedá z kola, zda vám někde někdo podá občerstvení, zda můžete na kole jet v háku za soupeři nebo dodržovat 10m rozestup mezi koly, jak musí být upevněno startovní číslo…

Tyto informace se často dají zjistit už před startem z webu závodu nebo od těch, kteří už daný závod jeli. Pomůže vám to pak při samotné přípravě.

Před startem se s dostatečným předstihem nasoukejte do neoprenu (závodní oblečení i kompresní návleky už máte pod ním, abyste se pak nezdržovali v depu jejich oblékáním). Neopren si v tréninku párkrát určitě vyzkoušejte, oblékání a vysvlékání napoprvé až při závodě by mohlo přinést velké zdržení a nervozitu…

Pár minut před startem se rozplavte a neopren si namokro dobře usaďte. Ihned po opuštění vody (už když máte vodu po kolena) můžete rozepnout vrch neoprenu a vysvléci jeho horní polovinu. Takto dojděte/doběhněte ke svému kolu, kde vysvlečete i nohy (rukávy i nohavice vysvlékejte přetažením naruby – nikoli shrnováním).

Neopren, brýle a čepičku uložte v depu a obujte si maratonky/cyklis­tické tretry, nasaďte číslo na přehazovačce (můžete ho mít také připevněno špendlíky na přední a zadní část dresu – dbejte pokynů pořadatele), přilbu a brýle. S kolem pak dojděte k čáře označující start cyklistiky. Za ní nasednete a zvolna se rozjedete do cyklistiky.

Pozor na první metry! Pokud vás depo opouští více najednou, mohli byste se při našlapávání pedálů a rozjíždění posrážet. Buďte tedy opatrní. Hned po rozjetí se na kole napijte připraveného nápoje a zvolte své optimální tempo.

Těsně před koncem cyklistiky trochu zvolněte a uvolněte nohy frekvenčnějším šlapáním. Před čarou označující konec cyklistiky sesedněte a dojděte s kolem na své místo v depu (to si zapamatujte pomocí svého barevného ručníku nebo okolních značek (strom, keř, billboard,…).

Tam kolo odložíte, až poté sejmete přilbu a přezujete se do maratonek. K návlekům můžete přidat krátké ponožky. Nasadíte čepici, přetočíte číslo na gumě dopředu a vybíháte. První metry půjdou ztuha, tak nespěchejte a počkejte, až se tělo adaptuje na běh. Pak už si jen dobře rozložte síly, ať vydržíte běžet až do cíle. Určitě to nebude váš poslední závod!

*Petr Vabroušek*

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 19.06.2015 12:01:28

Ať už je vaše sportovní minulost jakákoli, nebo dokonce žádná, nedá se vyloučit, že vás zláká moderní sport, který je na vzestupu a který všechny, kteří ho kdy vyzkoušeli, baví natolik, že u něj obvykle zůstávají nadobro. Ať už je to pro tu skvělou atmosféru okolo nebo pro pestrost kterou nabízí, je to sport silně návykový.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.