Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Deset typických otázek před prvním triatlonem

ZAČÁTEČNÍCI: Deset typických otázek před prvním triatlonem
foto: Zdenek Krchák

Josef Smetana | 10.05.2015 | přečteno: 19651×

Depo, hákování, strkanice na startu plavecké části a pro neznalého trochu složitá pravidla… To vše jsou věci, které mohou triatlonového začátečníka odradit od vyzkoušení si této krásné sportovní disciplíny, přestože vnitřně cítí, že na to fyzicky má. Připravili jsme pár typických dotazů nezkušených, na než odpovídá triatlonový mazák.

PLAVÁNÍ

Triatlon se plave v kombinéze nebo plavkách?

Používá se obojí. Kombinéza se nepřevléká, používá se na celý závod. Její vložka je tenká a při dalších disciplínách nepřekáží ani mokrá. K plavkám se používá triatlonové tílko. Někteří závodníci s ním již plavou, jiní jej oblékají až na cyklistickou část. Pokud se plave v neoprenu, má závodník kombinézu nebo plavky již oblečené pod ním.

Kdy se volí raději neoprén?

Použití je omezené teplotou vody. Při teplotě pod 16 °C je neopren povinný, nad 23 °C naopak zakázaný. Při teplotě pod 13 °C se plavecká část dokonce ruší.

Co plavecké čepice, ty jsou povinné?

Ano a často slouží i jako startovní číslo pro plaveckou část. Navíc je závodník lépe identifikovatelný při případných potížích.

Dá se plavat se sporttesterem?

Většina modelů je již pro plavání použitelná, jen pozor na ztrátu či poškození při startovních strkanicích a kopancích od jiných plavců.

S tím souvisí poslední dotaz, kam si jako ryzí amatér stoupnout, aby mne ti ambicioznější neumlátili po startu…

Jednoznačně do druhé vlny a tam odstartovat v klidu. Jako začátečníci aspoň nepřepálíte tempo.

Při delším plavání mne můžou dojít síly, nebo mne chytne křeč a nemohu pokračovat. Utopím se, nebo mám na někoho zamávat a přijedou pro mne?

Rozhodčí a pomocníci v loďkách jsou připraveni v takovém případě pomoci. Povinná je i pomoc ostatním závodníkům v nouzi.

KOLO

Co je to hákování a jak musím jet, abych nehákoval?

Jízdou v háku se rozumí jízda na kole v těsném závěsu za závodníkem před vámi s využitím nižšího odporu vzduchu. Podle pravidel má závodník kolem sebe tzv. draftingovou zónu 1,5 metru vlevo, 1,5 metru vpravo a 10 metrů vzad (měřeno od zadního kola). Za jízdu v háku je považována jakákoliv jízda v draftingovém zóně jiného závodníka nebo motorového vozidla, a to i při předjíždění.

Když dojíždím na kole na „předávku“, je tam nějaká čára, po které mohu seskočit? Aby mne hned v prvním závodě nevyloučili rozhodčí.

Začátek depa je označený čárou, za kterou nesmíte pokračovat v jízdě. Naopak na konci depa je čára, po které po plavání můžete na kolo nasednout.

BĚH

Mohu při běhu přejít do chůze, nebo to je porušení pravidel?

Naprosto bez obav, upravte si intenzitu běhu či chůze dle potřeb a kondice.

OBECNÉ

Jsou nějaké tipy závodů, kde to rozhodčí „nepřehánějí“? Abych se tam mohl soustředit na sebe a ne na upjaté dodržování pravidel, pokud zrovna nejsem eliťák.

Na většině hobby triatlonů je přístup rozhodčích shovívavý a drobné porušení pravidel se neřeší.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 22.07.2014 14:23:53

Depo, hákování, strkanice na startu plavecké části a pro neznalého trochu složitá pravidla… To vše jsou věci, které mohou triatlonového začátečníka odradit od vyzkoušení si této krásné sportovní disciplíny, přestože vnitřně cítí, že na to fyzicky má. Připravili jsme pár typických dotazů nezkušených, na než odpovídá triatlonový mazák.
Odkaz na článek

avatar

Radomir muž 05.06.2015 08:21:27

Ačkoli se necítím býti úplně povolaným, dovolím si upřesnit či doplnit některé informace:

Kdy se volí raději neoprén? Neoprény jsou od 2015 povoleny až do teploty vody 24,5°C. Každopádně neoprény usnadňují plavání, takže na delších distancích je závodníci jednoznačně preferují. Platí, že čím je člověk horší plavec, tím více mu neoprén pomůže. Neoprén nemusíte ihned kupovat, je vhodnější si jej pro začátek zapůjčit. Každopádně první závody bez problémů zvládnete i bez něj.

Co plavecké čepice, ty jsou povinné? Nesouhlasím s autorem článku. Na mnohých lokálních závodech se plavecké čepice nevyžadují a ani nedávají. Na větších vám je poskytne přímo pořadatel.

Dá se plavat se sporttesterem? Jen doplním – vyvarujte se pro jistotu quick release uchycení hodinek na zápěstí. Četl jsem článek, jak závodník utopil hodinky za 10 tis. Kč při počáteční strkanici. A až na výjimky (některé Polar) neočekávejte snímání tepů při plavání.

Když dojíždím na kole na „předávku“, je tam nějaká čára, po které mohu seskočit? Aby mne hned v prvním závodě nevyloučili rozhodčí. Jen doplním – platí zásada, že v depu se na kole nejezdí a po celou dobu od vzetí kola do ruky až po jeho zavěšení zpět musí mít závodník ZAPNUTOU přilbu. Porušení se docela trestá – od napomenutí, přes penalizaci až po diskvalifikaci.

Ještě si dovolím doplnit jedno důležité pravidlo: v triatlonu je zakázáno přijímat cizí pomoc. V praxi to znamená, že vám nikdo z diváků nemůže např. pomoci při defektu, svléknout vám neoprén, doprovázet vás na kole při běhu, podat občerstvení mimo zónu apod. Pomoci může pouze jiný závodník, v případech ohrožení života samozřejmě musí (ale to pochopitelně i diváci…).

avatar

Náchod

Celkem 2537,81 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:11 (2012)
půlmaraton: 2:00:58 (2013)

SunCity muž 12.06.2015 14:20:57

>> Radomir, 05. 06. 2015 08:21:27

Hodinky za 6 tisíc jsem nechal předloni na Pražském půlmaratonu někde v Nuslích. Na ruce mi zbyl jen řemínek s bajonetovým držákem :-(

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.